уторак, 25. септембар 2012.

Новости из Либије 25.09.2012.

     Такозвани председник Либије (пацов) је дао рок оружаним милицијама (такође пацови) да се за 48 часова расформирају. Дошло је до међусобног сукоба између пацова. У вези са тим ''председник'' Либије Мухаммед Эль-Мегареф је позвао све оружане формације у Либији које нису под контролом владе да се расформирају и предају оружје до 25. септембра. Оне формације које се не повинују наредби, против њих ће бити употребљена војска и владина милиција. Шеф државе је наредио посебно свим оружаним групама и појединицма који под контролу држе војне објекте, друштвене институције да напусте те објекте у року од 48 сати. Непослушни одреди ће бити расформирани насилно. 
     После више од годину дана од како је срушен режим Гадафија, исламска милиција држи значајне делове Либије, а такозвана влада не успева да успостави контролу над државом, о томе сведочи и убиство америчког амбасадора, и напад демонстраната на исламску милицију у Бенгазију.




     У телефонском интервијуу који је емитован на пацовској телевизији, жена из Сабхе је рекла да Сабха није ''ослобођена'' од присталица Гадафијевог режима. У граду преовладавају присталице Џамахирије. Додала је да је у том граду јавно обележен 1. септембар дан Ал Фатех револуције која је била главни празник за време Гадафијеве Либије. Изјавила је да се свуда по граду виоре зелене заставе и да се свуда могу видети слике са ликом Либијског вође. Рекла је да су деца у школи спалила заставу Нове Либије (пацовску заставу)




     Барак Шати - још једна слободна тачка на карти многострадалне Либије :






     Наоружани до зуба, чланови Вишег комитета безбедности, који су упали у замку у крвавим сукобима који се одвијају у граду Барак Шати, заузели су хотел Риксос у Триполији јуче по подне претећи да ће га дићи у ваздух. Они тврде да војна подршка коју је обећало пацовско министарство одбране, није стигла у град Барка Шати, и да је министар унутрашњих дела пацовске владе Фаузи Абдель Али и одбране, Усама Джували, одбијају да разговарају по овом питању. 
     Побуњеници траже оставку министра одбране. Њих подржавају породице пацова који су изгинули у нападу на Зелену град Барак Шати.
     По минималним проценама шест пацова је убијено прошле среде када су напали Барак Шати и убили једну девојку. Становници града кажу да су пацови убили ту девојку приликм хапшења њеног брата. После затишија које је трајало у четвртак, у петак је дошло до крвавих сукоба између Зелене Армије и пацова. У тим скукобима изгинуло је још песнаест пацова, а Зелене снаге су заробиле  50 разбјника пацова. Пацови су почели да гранатирају град тешким наоружањем, много кућа је уништено и многи становници града си почели да се склањају у Сабху. Пред контра нападом Зелене Армије пацови су морали да одступе и побегну из града. 
     Једна породица чија је кућа јако оштећена, избегла је у Сабху и изјавила да се нада повратку ако се у граду налати Зелена армија. 
     Извор из министарства унутрашњих дела пацова је изјавио да је до сукоба у петак дошло зато што су у среду пацови отишли у град Барак Шати с намером да ухапсле неколико човека који су славили Ал Фатех револуцију у част Гадафија 1. септ 2012. ( што су пацовски закони забранили), и такође, са задатком да се ликвидирају неке присталице Гадафија. Један становник је рекао да су тензије почеке да расту зато што се последњих дана пацови мотају око града, и да је сукоб у петак само наставак сукоба који је избио у среду, и резултирао ослобођењем града од пацова. 
     Извор из министарства одбране каже да се после тога војска (мисли се на пацове ) вратила у Триполи са телима побијених пацова, и затражила састанак са министром одбране и унутрашњих дела да би се разјаснило зашто обећана помоћ није стигла из Триполија.  Била је обећана помоћ која је подразумевала војску и оружје са муницијом, с обзиром да је пацовима у Барак Шати понестало муниције и пали су у плен Зелене армије. (Постоје подаци о 56 заробљена пацова) 




     Пацови су побегли главом без обзира из града Барак Шати. Нису стигли ни одећу да покупе. Ово показује колико су пацови храбри без НАТО пакта. То је релност у Либији под новом влашћу!


    

Нема коментара:

Постави коментар