петак, 28. септембар 2012.

Кадафи је мртав, али његово дело живи!






У Либији од свргавања Муамара Кадафија па до сада влада анархија. После убиства америчког амбасадора Кристофа Стивенса дошло је до продубљивања већ постојећих унутрашњих подела, зато што сада званична власт настоји да ликвидира оружане групације радикалних исламиста, а те исте екстремене формације су помагале рушење режима Кадафија. Све чешће се у глобалним медијима чује термин ''присталице Кадафија'', у контексту пребацивања одговорности за убиство америчког амбасадора на присталице бившег режима.
            Човек који је убио Кадафија:
            Омран Џума Шабан – је ''срећник'' који је по званичној причи имао ту част да ухвати Кадафија који се од НАТО удара склонио у подземним каналима. Ова чињеница је добро позната захваљујући многобројним фотографијама и видео-снимцима који су обележили последње минуте Кадафијевог живота. Омран Шабан, постао је славан позирајући пред многобројним камерама над беживотним телом пуковника. Ни секунд није помислио да ће таква судбина да га сустигне врло брзо.
            У јулу, Омран Шабан и још тројица његових другара су нападнути од стране непознатих лица. Током напада рањен је у врат и стомак, а потом сви тројица падају  у заробљеништво. Све се ово одиграло у граду Бани-Валид, који је добро познат свима коју су пратили дешавања у Либији од почетка 2011. године. Поред Кадафијевог родног града Сирта и неколико градова, Бани-Валид је добио статус ''последње тврђаве Кадафиста'', а тај статус и данас носи. Наиме, грађани Бани-Валида су жестоко пружали отпор НАТО плаћеницима неколико месеци након Кадафијеве смрти. Нове власти никада нису успеле да ставе под контролу ту област, па се и данас по разореном граду могу видети зелене заставе, које су симбол златне Кадафијеве ере.
            Елем, нови привремени ''шеф државе'' Мухамед Јусуф Ал Магреф је лично ишао на преговоре са старешинама Бани-Валида да би издејствовао ослобађање Омрана Шабана. Након тога,  Шабан је ослобођен али једва жив.
            Бивши побуњеник је послат на лечење у Паризу, али су европски лекари били немоћни. Ковчег са телом човека који је убио Муамара Кадафија враћен је у родну Мисурату 25. септемба. Покојнику је приређена раскошна сахрана са великим бројем присутних који траже да држава ухвати и казни починиоце. Да ли власт уствари има утицај и било какав ауторитет?
            Позтано је да од тренутка пада режима Кадафија, град Бани-Валид не признаје централну власт, и живи де факто по својим, односно законима Либијске Џанахирије. Деца у школама уче по старом програму и старим уџбеницима, месни житељи не прихватају нову химну, заставу...итд. Бани-Валид је град са око стотину хиљада становника, који и даље живе у старој Либији.
            Чињеница је да сада постоје велике залихе лаког и тешког наоружања из рата од 2011. године, и сад су у рукама Зеленог отпора. Довољно је поменути, да чак и уз подршки НАТО –а побуњеницима су пропадали напади на Бани-Валид, један за другим уз огромне губитке. Тренуто нова власт Либије нема никакав утицај на Бани Валид.
            Шта се дешава са онима који су издали Кадафија остаје мистерија. Чињеница је да Омран Шабан није ни први а ни последњи који је страдо од Зеленог отпора. 






Зелени отпор у Бани-Валиду:

Нема коментара:

Постави коментар