среда, 3. октобар 2012.

Ситуација у Бани Валиду 01.10.2012.

Оружане банде пацова из Мисрате и Триполија групишу се рејону града Таджура  и 30. септембара почели покрет ка граду Бани Валид. Тај град је поред града Сирта један од последњих који су опстајали за време бомбардовања и напада пацова. И сада је зелен. Фактички у Либији сада не постоји централна власт, то јест пацови немају ауторитет, па сваки већи град у Либији функционише практично независно. 
Тако одвојено функционише и град Бани Валид чији су становници већином из племена Варфала.
Пре недељу дана су примили ултиматум од Белхаџа, другог човек пацовског министарства унутрашњих послова и једног од руководиоца Ал Каиде у Либији, да предају оружије иначе ће власт бити приморана да употреби силу!
Данас је град, чији је број становника прешао 100 000 због великог броја избеглица који су морали да се из разних делова Либије склањају пред пацовима ,  потпуно блокиран. 
Армија нове Либијске пацовске власти сада држи град у опсди и провоцира грађане тако што искључује воду, струју и не дозвољава да у град уђу транспорти намирница.
Они који се поред свега одлуче да напусте град, на прилазима града бивају ухапшени од стране пацова који су поставили контролне пунктове, и одводе их у непознатом правцу. 

Житељи града храбро одолевају нападима споља. Формирали су народне Комитете, носиоце директне народне демократије. Њихов број је око шездесет и преко њих се управља свим битиним питањима рејона и града у вези са нормалним функционисањем грађана, а ту спада и организација одбране града од константних напада пацова.
Тренутни је проблме што браниоци града имају само лако наоружање, па апелују на друга племена, која не признају централну валст да им помогну у допремању оружија.

Нема коментара:

Постави коментар